Pages

Tuesday, July 31, 2012

Perihal Lace dan kain

Salam Ramadhan, Salam Ogos

Lamanye saya tak berkomentar kan sini, dah tinggal lama nin macam2 la nak diborakkan,buat pengetahuan saya dah pon balik dari Bandung. 

sebelum cerita lanjut fasal Bandung, nak cerita kisah SEBELUM

                                                                         ini french lace kot?

Buat pengetahuan semua, iam not very the gegirl or fashionaista yang arif fasal kain2 dan lace2 bagai nih, seriously me BLIND of  lacey + fabric thingy . Preparation sebelum nk ke Bandung adalah menjelajah kedai2 kain, ke Jakel dan kedai-kedai kain yg sepatutnya.Study la kononye

Round2 Jakel tingkat 4- Bahagian kain2 pengantin, confirm saya ni bagai "ratu diserbu rakyat jelata" (promoter mengekor) jadi dia tanya saya jawab dan mata meliar melihat2 pilihan2 lace yg berada di rak2. Saya dan zam kelihatan blur masing-masing.


4 Meter Lace, 4 Meter Satin, FREE 4.5 Meter bju melayu RM 280..murah ke mahal??


 1 meter RM120, RM250, RM400, RM900 !! apakah? kalo pakai 4 meter? fuhhhhh

 oh tidak berminat !

the lace is to big for me, nampak rendah !

SERIOUSLY 1 pon xde yg menarik perhatian mata saya.. i was like, berlalu tanpa perasaan, dan faktor harga lace yang ditawarkan utk 1 meter membuatkan saya rasa... "mak Oiii RIDICULOUSnya !" lawanye idak, serabutt je(pada mata saya la), ataupon sbb utk nikah mmg dah decide nk pakai jubah or kaftan aje..haa..xkan la veil xpakai lace kan? serious la, saya memang tidak paham penggunaan dan perletakan lace dan or do i not a woman enough seeing this stuff, iam not going crazy about it.

and my thought also, "awat laa..baju nikah nak labur sampai ratusan ringiit?? end up ko buat baju kurung moden or kurung biasa jer", nak2 lace, gigih ke nk pakai pas kawen? kain dah beratus2, upah lagi ? tailor,klo cakap je baju NIKAH,(walaupon just buat baju kurung biasa or kurung moden) tudiaaa, dia belasah rege bju NIKAH. aih melampau kan? ..sorry la..iam not a girl yg pakai bju kurung sgt..ahhaha, kain pon masih mak belikan, that's a lack.now dah keje tak la..beli sendri tu pon xde la pesyen2 sgt.


what we find out is :
  • maybe date nikah,kawen kami lambat lagi, plus..belum bertunang-we feel loose skit(main2..ahha)
  • preparation pasal design baju masih tidak tetap
  • baju lelaki senang je, baju perempuan leceh (cuz to much fashion dan fabric)


apa yang bagus utk kami adalah :
  • mengetahui ukuran baju kurung- basic - bidang 60,3.5meter, bidang 45,4meter
  • baju melayu - basic 4.5-6 meter bergantung saiz dan bidang
  • kalau nk berfesyen2 skit bajunye kene refer tailor or org kedai kain, berapa meter kain diperlukan utk design yg dicadangkan.
  • mengenal skit2 jenis lace dan fabric. Lace ada washable-kite bleh basuh sendiri, non washable- kene dry cleaning. French lace, beaded lace, border lace, and byak lagi yg kami xdiscover..huhu


end up Zam memberi saya pendapat dan tips :
  • Segalanya akan menjadi lebih serius selepas bertunang (insyallah lepas raya)
  • Cari design Baju Nikah, Sanding, tandang - details about it
  • Pergi ke tailor or kedai kain, tunjuk design dan suruh dorg decide fabrik yg sesuai dengan design (so xperlu cari randomly)
  • Misi mencari akan bermula dgn sungguh2.



*cerita diatas adalah kisah sebelum berangkat ke Bandung.Mood tension sbb xreti fasal fabric+lace2

       ni masa di Bandung  tu dia..depa sale Sifon Cerutti RP 15,000(lebih kurang RM5) per meter 


*by this time saya dah faham penggunaan lace dah beli magazine byk2 dan tengok2 baju raya yg bersepah dijual di merata2 mall. Design pon macam dah tetap skit tp belum kukuh sepenuhnye dan sebelum raya tu p hantar baju raya kat tailor rasmi keluarga saya dan tanya pendapat, she giving me good advice. 


 #chillwritings#


13 comments:

  1. bestnye..hari tu beli pun main terjah je kat Jakel..btw, salam perkenalan! b2b also.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. main terjah je? sungguh berani awak,saya klo tak paus hati.xkan beli..gagaggaga...

      salam perkenalan jua :)

      Delete
  2. eh atie mcm kenal je area nih..hik2
    eh eh kain lace memangs gt mahal especially kalo silk chiffon tu..ley membunuh botak kepale..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mane lg zatie,sudah semestinya jakel shah alam..huhuuu

      haa..silk sifffon klo kt bndung sgt la murah..hukhukk

      Delete
  3. Bandung memang tempat yang best untuk beli kain. I dh few times pegi and harganya jauhhhhhhhhhhh lebih murah dari kain2 yang dijual dari kedai kain kat Jalan TAR tu. Kalau pegi Pasar Baru lagi, pergi la ke lantai 2, kedai kain nama Median. Cari salesgirl nama Leffy (mention my name, Ka Emy dari Malaysia). Baik orangnya.

    Ape yang menarik di Bandung for me ialah chiffon dia..lebih berkualiti dari yang kat KL ni..and of course jauh lebih murah (RM2-RM6 sahaja)..no doubt! lace jangan cakapla..lagi murah..boleh tawar2 lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bandung serius mmg jauh lebih murah even i dunno price market kt sini, by bloghopping+servery kat jackel..bile tnye kt sane, conver duit kita....ya ampunnnnn...murah bwh rm10 1 meter pn bleh dapt..tahts why tak rugi nk pegi bndung lg...

      chiffon..iam not discover lg..insyallah soon..masih dalm process menmbah ilmu ..heheh

      ok..good info from u dear..thnks alotsss..muahh :-*

      Delete
  4. betul2..i pun sgt buta bab2 jenis kain..dahlah lps kawen baru tau sket psl hal kain..rase menyesal pun ada jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. this is the chapter of life utk pompuan ...huhuu..bru rase nk masuk ke fasa.."mak-mak"

      the good is,bile kite beli belek sndiri, kite belajar mengenal+mmbezakan..

      Delete
  5. Replies
    1. kt bandung sgt byk pilihan..sampai pening

      Delete
  6. wohuuuu..smpai ke bandung cr kain? hihi..semangat nih. sy buat bju nikah xde pkai heavy lace pun, buat jubah biasa n patch dgn lace sikit2...lain kali bleh pakai lg kan :)

    ReplyDelete
  7. munafendy : semagat tak semangat la..walau xberapa arif..redah je..planningbju nikah nak jubah or kaftan je(ssh jumpe kt sna size saya..lace utk buat veil and baju family, saje nk k=compare rege sane

    ReplyDelete
  8. Hi Chill,
    Masa g Bandung tu, beli kain tak? OMG...sgt2 nak pegi sana utk memborong kain utk kawen nnt. huhu...tp budget sgt tight. haishh.

    ReplyDelete