Pages

Tuesday, June 12, 2012

Bertunang Punya cerita !

kami dah bertunang..kami dah bertunang..hoyeah !



ohoii..belumm lagi..belum lagiii...

Alkisahnye,setelah sekian lama bercinta(lama ke?) kami berdua merancang membuat keputusan untuk bertunang yg sepatutnye adalah hujung bulan 5 itu hari..TETAPIIIII.. Rombongan TAK JADI DATANG !! ok tak sedih pon ceritanya, sbb Zam outstation memanjang,saya pulak berkeje that date yg sepatutnya aku "ditanda". Opss jgn fikir bukan2, selalunya klo tunang xjadi org akan "berangapan" macam2, but both of us relax and cool je..Allah ada,kami yakin tak da apa2 pon dgn significant yg berlaku tu...

Plan asal kami berdua adalah mengadakan majlis pertunangan yg serba sederhana dan simple tanpa menyusahkan kami dan pihak kelaurga masing2. Alhamdulillah kedua2 keluarga bersetuju, both our parents ROCK yeah..yeahh !!

Plan Pertunangan saya +zam adalah seperti berikut : 
  • Cincin Pertunangan
  • Tidak ada Hantaran
  • Tidak ada Majlis
  • Tidak Dihebahkan
  • Orang penting sahaja yg patut ada
Segala perancangn kami berdua,kedua2 keluarga bersetuju.. Happy OK !!

Zam Side
  • Cincin Bertunang
  • Ahli keluarga yg PENTING ( mak+ayah) beserta WAKIL *parents saya syaratkan sebijik kereta saje,lantas family Zam juga kata tak dak hal,beresss..amin..alhamdulillah.)

Chil Side
  • Ahli keluarga yg penting ( mak+ayah) beserta Wakil - Tok Lang and Maklang
  • Jamuan makanan utk rombongan
Nah,,simpel je both of our family !! ikot adat susah, ikot islam memudahkan !

But then Zam dtg rumah saya dan berbincang face to face (awl bln 6 itu hari) ngn parent saya dan tetapkan tarikh betul2 utk Zam hantar rombongan meminang yg sebenar2nya ! 

Kata sepakat dari mulut kelurga Zam kepada parent saya sudah  pon termaktub, TARIKH BERTUNANG SUDAH ADA! Insyallah bulan 8 amin.. So far, org disekeliling saya sapa pon tak tau,melainkan kami sahaja, i'll keep it silently..kt blog je saya war war kan :)

Can U see that?? why  Islam is simple? 

Based on Kes Zam tak sempat nk hantar rombongan hujung bln 5 (dan saya turut bekerja ) yg saya cite kt atas tu ...
  • Tujuan Tidak Dihebahkan  - (fitnah masyarkat sekeliling)
    • kalo kami hebah? korg fikir tak apa impak kepada kelaurga saya(blh pompuan?) jiran sebelah,belakang,depan, macik pacik..confirm tertanya2, dan dah buat fitnah dan aib atas saya dan keluarga,tentu punyalah, org Melayu..paham2 je la.."tu tak jadi datang meminang ..ada la tu.." pot pet..pot pet..
    • saya dan family, mahupon Zam tidak akan stress ngn benda2 yg tak berfaedah( org mengata,bertanya dan "berangapan")
  • Tidak ada Hantaran Pertunangan
    • kami tak mahu menyusahkan diri kami sendiri+pihak kelaurga - Skip this for actual Majlis..
  • Tidak ada Majlis
    •  Kalo ada majlis, mak+ayah dah tempah ketering, sapa mau tangung sbb kes robongan tak jadi datang tu? tamu mesti tertanya2 kalo sudah dijemput..bila org ramai sgt mudah membuka ruang fitnah
  • Orang penting sahaja yg patut ada 
    • Mak+ayah kedua belah pihak dan wakil kedua belah pihak..in kes tgh jln  "tak menjadi",aib kedua2 keluarga terbela..

(Hadis riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair)
 
"Rahsiakan pertunangan, dan iklankan (maklumkan) pernikahan/perkahwinan."


Sila cari dalam youtube - klik  Ustaz Don Daniyal - Kesan Heboh Pertunangan


Ustaz Hasrizal (rujuk di sini):

"Pertunangan adalah suatu komitmen yang belum pasti. Ia mungkin berakhir dengan perkahwinan, boleh juga tamat pada kesudahan yang tidak diharapkan. Namun ulama' menjelaskan bahawa di antara hikmah Islam menggesa pertunangan itu tidak dihebah-hebahkan ialah kerana untuk menjaga nikmat ini daripada dirosakkan oleh hasad manusia yang bertindak tidak baik. Ia dijelaskan demikian di dalam Hashiah al-'Adawi 'ala Sharh Mukhtasar Khalil."

 Both of  us anak sulong, selalunya kedua2 parent beriya kan?? Tapi its not happend to both Our family, bersyukur sgt2,,apa yg dorg tahu dorg nk NIKAHkan kami je..! Selalunya bila Sesebuah keluarga yg baru 1st time buat kenduri, confirm tetamu akan ramai..so jimatkan duit untuk majlis kelak.

Kawan2 saya pon ada yang bertunang senyap, saya langsung tidak kisah, sbb bertunang tu urusan kedua family mereka.

Sebenarnya generasi kita lah yang akan mencorak generasi akan datang..mana adat yang tak patut tu,xpayah turunkan adat melebihi dari tuntutan agama Islam.




*Lain Orang Lain cara, terpulang.Ikhlaskan niat dihati, moga Allah memelihara kita semua dan menunjuki yang terbaik buat diri kita


#chilwritings#

14 comments:

  1. hi..best best..
    saya pun ada b2b story but wordpress nak kiok, so abes semua story tuh pun berkubur..

    anyway, do be my follower kat www.farizahzin.blogspot.com and kalau nak tempah bunga telur yang cantik and murah, di www.obsesikraf.blogspot.com..ada father's day giveaway lagi..come!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lorh..tp xpw kenang ttp dalm memori kan??

      Delete
  2. memang simple gile!..
    besh..

    kalau boleh nak macam nih..tapi cara family kita berbeza kan..

    :)

    yang penting AKAD NIKAH nnti dan KEHIDUPAN lepas berkahwin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin..Allah makbul kan doa yg saya kirim kpd kwn yg mngerjakan umrah last 2 years..

      betul tu..nk buat macm ni kene sepakat sebenarnye,dan munkin Doa saya juga...amin

      betul Akad dan kehidupan selapas kawin tu penting :)

      Delete
  3. hye yang.. salam kunjungan berbalas.

    Sokey dear~ biarlah orang nak kata apa pun. Yang penting tu majlis kita, keputusan dan hak ditangan kita

    Masa bie nak dipinang dulu pun, my parents cakap datang sekali je cukup, dengan parents cik tunang, bagi sepasang kain untuk sepersalinan je. (buat baju la) hehe. Kalau nak bg cincin, bg belah rotan 1 bentuk je dah. Itu cincin merisik, tu juga cincin bertunang.

    Niat family kami nak memudahkan urusan kan? Tapi, family lelaki x nak. Diorang sanggup datang merisik, selang beberapa bulan, datang meminang pula. Alhamdulilah.. majlis meriah juga.

    Apa yang penting Niat. betul x?

    ReplyDelete
  4. oohh..tu contoh review IMPAK KALAU saya menghebahkan pertunanagn saya je.. so far xde hebahan dibuat oleh pihak saya mahupon zam


    Sebenarnya kesepakatan kedua2 keluarga tu penting penting, Alhamdulillah,niat kene iringi dgn doa.. amin..dua2 pasanagn pon kene berusaha berdoa,bukan sebelah pihak je..


    tak pe apa2 pon asal bend dipersetujui kedua belh piak tnpa rasa tidak senang ok je..Syukur..meriah jugak..heheh


    Niat dan iringn doa tu penting :)

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..cara pertunangan kte same rpenye..^_^
    atie n faince pun memang sepakat bersm keluarga x mo majlis..ktorang x stuju dengan majlis bertunang ni..banyak bazir dari jimat..huhu..lgpun keluarga dah knal..n ble x de majlis tunang hanya family2 dgn family .BENEFIT dia saaaaangaaaaatla banyak..
    kedua2 parents sdr yg berckp....siap berbual2 pasal bnd len ..berbual panjang..seronok sgt!!^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh..ye ke..alhamdulillah..anjurkan ini utk generasi akan dtg !

      itu yg kami mahukan biar family2 sndiri yg urus,xde campur tgn org lain.

      Delete
  6. untunglah awk family yg boleh memahami..tp time sy bertunang ari tuh ayahanda tak setuju tuk wt macam tuh..dan akhirnya terasa spt menyusahkan org sekeliling dan diri sndri.. sedih & penat tuk uruskan segala.. tp Alhamdulillah semuanya dh berjln dgn lancar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpelah wak dah selesai..alhamdulillahhh..syukur.

      xpe..soon klo ader anak2, awak bleh apply utk dorg..or adik2..heheh

      Delete
  7. bagusnya.. simple. betul tu, kalau buat majlis, memang penat.. saya dah rasa... kahwin nanti camana la.. btw, salam perkenalan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan juga..

      xpelah..awak dah lepas kan..its ok..alhamdulillah..good experience

      Delete
  8. assalamualaikum...alhamdulillah...dah ramai yg sedar tunang & kahwin tu x perlu membazir..alhamdulillah, majlis pertunangan ayong bulan 4 ari tu sama sebijik mcm awak plan..mula2 dugaan jugak sbb kedua2 belah parents memang ok je, tp pkck mkck pulak yg mcm x percaya nak buar simple mcm tu...siap kena brainwash lg..tp keraskan hati jugak, nak buat ikut islam, bukan ikut adat...dan alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar malah lg best sebab event tu jd lebih pada ziarah menziarahi, xde formal2, boleh gelak2 sama2..dua2 family siap cakap adik2 semua pasni ikut cara ayong & along (kitorg pun dua2 anak sulung) je..senang..hehe...so, moralnya kalau apa yg kita rasa nak buat tu dah betul, jgn goyah...teruskan...anyway, salam perkenalan dari ayong! =)

    ReplyDelete