Pages

Friday, March 1, 2013

Deco Material : for RECEPTION 1




Salam.

Sebab mmg dah lama sukakan concept  RUSTIC VINTAGE, dari awl lg dok pelan2 mencari material for the rustic element.

Memula idea chill semacam ditentang oleh zam sbb dia kata mana nk cari segala bende ni especially kayu,dahan,ranting..saya ni agak degil dan yakin terlebih..heheh

sblm2 ni ada je area2 dekat ngn umah ada org menebang pokok clearkan kwasan tanah, tp tiap kali lali xde org dan timing Zam pon xde, jd melepas camtu je..

TETAPI..selepas kes diatas

hujung tahun lepas kami lunch sekali pas zam solat jumaat, tiba2 ternamapak ini !!! tgk bawah

dahan2 dalam tong pembuangan

dan kebetulan dgn sepantas mulut.."berenti ..tu kayu2 !! and tinjau2..ada pekerja2 Alam Flora mmg tgh mesin pokok2 yg berjuntai2..

Saya dengan gumbiranya turun keta,tak pedulik lewat masuk opis..hehe..hari Jumaat lak tu kan..
 dan Zam mencari org yg momotong kayu..

kami diskas2, dan dia setuju..siap tolong pilihkan dahan2 dan batang pokok yg elaok utk kami.


bukanlah semudah yg disangka memotong dahan dan batang pokok ni.

Guna jigsaw dan pelan2 fikir suruh dorg wat lg nipis, sbb xkan la nk potong guna gergaji..
sedang guna jigsaw ni pon take time memotongnye..

 part by part..sambil dalam kepala otak berkira2, apa yg nk dipakai, nk taruk mana, cukup ke tidak?


*gambo2 kt atas ni xberap clear pakai kemera bb je.. hihi


akhirnya inilah hasil tebangan pokok dan dahan2 ..kami beri dorg duit kopi sedikit, sbb berpeluh.tgh2hari melayan permintaan saya..sedangkan potong kayu skit2 tu bukanlah keje dorg..



ranting dan dahan pokok ni mintak kt jiran belakang rumah kebetulan owner dia dtg membersihkan rumah, pacik tu pelik "nak buat apa dik?" hiasan pacik..erm amik la..sblm MBSA kutip..pacik akan longokkan diluar rumah..

lama dah dok usha, akhirnya pacik tu tebang juaa..

ptg2 pas blik keje..skit2 saya hangkut dahan2 dan ranting tu..asing2 kan longgok kt luar rumah

kadang2 idea chil nkkkan sesuatu benda tu mmg agak mustahil(pada org lain),
tp bila kita sendiri fikir TAK MUSTAHIL
in sya Allah, benda tu TAK AKAN MUSTAHIL..dgn izin NYA.

sekali dah jumpa, akan jumpa berderet2,percayalah.


kayu2 yg tersandar tu ..tunang saya..Zam lah yg mengutipnye, kebetulan opis dekat ngn kilang2, malam2 dia g kutip bawak blik sikit-sikit..ideanya pulak bercambah..dia kat..bleh la wat photobooth, or pelamin ke..haa..bila dah jumpa mmg sgt la byk idea kan..

and papan2 (bwah bungkah kayu tebal) bleh dijadikan singboard cam kt bawah ni..


ni sy shoot sendiri - kt kem Isi Rimba Kemensah, Belakang Zoo Negara, SPNB Day (ni bukankampeni saya)- dorang anjur kan sukan spt Paintball,menangkap ikan.mengayam daun..seronok sgt !
wlopon seko ikan pon xdapat..kihkihhh

team saya dapat set TUPPERWARE! Opkos la suka kan..huhu.. 
nk pulak ima the only girl dlm team..hehhe

ehh..melalut sudah ceritanya..

hasil pemerhatian dan kutipan terhadap alam sekitar

makanya..dahan2 yg dah dipotong sy biarkan aje diluar biar dia kering sendiri..dalam bulan kene hangkut skit2 bwk blik kg..jalankan projek..hee~~




PENGUMUMAN:

Ada tak diantara b2b or xb2b yang hendak menjual or let go kain backdrop pelamin warna cream or putih (tak kisah berapa meter) let me know yer.. Thanks :)

or apa2 kain yg bersangkut paut untuk pelamin..boleh lah roger..



#chil writings#


8 comments:

  1. chaiyok.. semangat DIY. kagum kagum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sya Allah..mudah2 menjadi lah hendaknye

      Delete
  2. go chill!! Bgs nye Zam sanggop turun padang! hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnks sya.. haa..wajib turun.kalo takkk..sapo lah nk mengangkot..hahha

      Delete
  3. Seriously.Sgt kagum dengan semangat chill.Pastu zam sgtla sporting kn.Besh3.Banyak bahan dapat tu.Selamat menDIY dear.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya : semangat semakin terketar2 sekarang, tgk progress yg sloow gile..

      semoga selamatlah ikot planning...aminnn

      Delete
  4. Hi dear, good luck for your DIY project. I'm done with all the DIY project. In sha allah semua DIY project for your wedding is worth it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanksssss..
      wahhh dapt suntikan semangat dr exB2B..

      amin, amin ya rabbal a;lamin.. dipermudahkan hendaknya !

      thnks for teh "smgat" !

      Delete