Pages

Tuesday, November 20, 2012

DIY : TIN CAN




gambar2 adalah sumber pinterest 

Salam..currently i masih terus menerus menjalani kerja2 DIY, antara 1st come in mind after i engage bulan September lalu adalah..

chill        :  "mummy,simpan tin2 susu"
mummy  : "ada la nk dibuat tu kan?"
chill        : of course la, kan dah nk kawin nih.. heee

taw2 je kepala otak anak dia nih..hihii,since my mom meniaga(buat kuih), i take this advantagelahhh.. as for me, i try to use what i have in my surrounding..saving as i can,tidak mahu membazir dalam urusan perkahwinan.

Cuti baru2 ni, i look at hasil pengumpulan bonda tercinta dari bulan 9 itu hari, and terus menjalankan proses pembersihan tin2 susu berkenaan. 


sedang asyik melubangkan tin, jari jemari dah merah2, walhal tin dah byk dah belakang tu,lupa sesuatu.
PAKAI GLOVE !

 dah tinggal berbelas tin baru terhegeh2 nk pakai glove,bijak pandai kan..
thanks to adik last i darjah 3 tu, tolong buangkan kertas packaging tin susu

Proses pembersihan dan pengeringan

ada la dapat dalm 38 tin..and iam asking mummy to collect more,moreeee..bila blik cuti, proses yg sama akan dilakukan,nk buat serentak sekali, kang terburai pulak jari(hahah), yg dah kering ni i store in box, sampai masa utk deco, i akan deco ikot theme majlis nnti dan peletakkan yg sesuai


idea hiasan untuk majlis Nikah
(syukur abah yang cadang  majlis nikah malam, itulah idaman! melonjak keriangan bia ia kelaur dari mulut abah sendiri !, sebab dia pon nk mudah..huhuu)

i wish tok kadi bersetuju untuk dtg ke rumah..amin,amin !


CADANGAN DIY TIN CAN

- Centerpiece for table guest
- Centerpiece for meja beradab
- Candle holder for malam nikah



*any suggestion dear b2b sekalian??






#chill writing#


18 comments:

  1. cik mah pun guna tin untuk centerpiece..dah siap dah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik mah : wow..dah siap..nnti nk tgk yer..update k !!

      Delete
  2. creative ..
    hiaskan dgn lace @ cat colour da cantik ...
    tambahkan hiasan2 macam bunga @ apa2 je ..
    wahh ...mesti cantik nnt kan ...
    jgn lupe update outcome nye k ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iera : alhamdulillah.. good idea! insyallah akan di update utk tatapan b2b sekalian

      Delete
  3. wahhh...untungnye orang kreatif ni.first time sy denga orang nikah malam.biase majlis reception je.hehe.kalau ayah sy mesti x setuju.huhuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sha : alhamdulillah, klo nk jimat, otak dikerah jugak utk bg idea..hihii,

      tu abah i yg cadangm terus la i loncat2 gumbira !! idaman taw nk buat majlis malam

      Delete
  4. gune tin je senang kan,jimat pun jimat. Kalo kreatif, mcm2 deco boleh wat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. linda : dalm otak ni mmg nk pikir jimat je xde lain...heheh tapi nk grand..boleh?? huhuu

      Delete
  5. suria pun wt gitu ritu...
    deco atas meja.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suria : ye..kasik review skit..heehe

      Delete
  6. shizan : berjimat punye fasal shizan..sume pon boleh..kihkihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe chill.. duit tu penting untuk life after married..

      Delete
    2. Shizan : u are rite ! tu sbb sebolehny2 apa yg kederat boleh buat, itu diusahakan, saving skit for life after married,xmo pikir 100% on majlis je, kang pas blik hanimunn dedua terganga,,lg naya tuh.. :)

      Delete
  7. eh eh sama laaa kita pun pakai can juga. pastu lilit dgn lace, pastu letak fabric flower weee! awak, nak senang, better amik can yang memang ada pembukak dia kat atas tu. lepas pakai bula terus cuci. tak perlu sakit tgn and edging dia pun kemas je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zila : nice idea..cam gmba atas tu kan..

      my mom meniaga kuih.so tin susu je byk, so itu je yg i have, can opener tu ok, sng je.lpon dah berpuluh buat...hehe..egde..i buang using player, and licin je gune can opener yg camtu

      Delete
  8. suria xde gmbr full..ritu lupa nk amik..

    yg senang....dlm tu suria isi batu2..kasi berat..then wat "Keluarga PEngantin Lelaki" atas kertas dan tmpal atas kertas kotak..
    then cucuk kt chopstk..

    then msuk dlm tin berisi batu2 tuu....senanggggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suria : tak terfikir pasal pemberat tu.. thanks for the tips

      Delete