Pages

Friday, November 2, 2012

my 1st Ombré cake : 1st tried

Salam Jumaat ..moga keberkatan dilimpahi kepada semua hari ini..


maap la..cake stand i tak buat lagi...plan nk DIY, insyallah coming soon DIY nye


Ombré  or ombre adalah term orang Perancis bermaksud bayangan or shaded. Selalunya adalah pelbagai warna dimana tona warna dari gelap ke cerah atau cerah ke gelap.

cara meneyebutnye adalah "amber" 

Balik kg..adalah paling heaven sekali untuk melenjan dapur ibunda,nak2 pulak dapur ibunda terchenta adalah dapur orang meniaga.petik je, mesti ada brg,kalo tak de pon..i la yg p terjah kedai kek cari barang. ataupon saya dan mummy p kedai mencari barang and she make a stock for upcoming order, she loves when anak2 balik,we will shops togather.

i love baking tapi tidak sehebat bonda terchenta lg, masih mengasah bakat terpendam ntah bila nk kua. bila ader "OVEN" gamaknye...bile ader oven kene ader mixer,baru la best couple namanye...hee~~

kata pinner tegar, maka terpengaruh betul dgn illusi2 cake cantek !! who don't love beautiful stuff rite??
I just made a butter cake with a butter cream, my oldies taste..i was craving 2,3 weeks ago, and hardly find cake house jual butter cake,unless u have to order and beli sejibik?? heh, mengidam skit je xkan nk makan sejibik..

xpelah balas dendam bila balik umah ajeeeeee...leh share with whole family!



penyediaan Ombré cream  frosting
(setelah kek siap dibakar dan dah sejuk)

butter
castor sugar (tapis dlu)
vanilla essence 
food colour (any colour of your choice)



1-whisk the butter sampai kembang then baru masukkan castor sugar, then vanilla essence 

 2- cream yg sudah siap, dibahagikan kepada 2 bekas

 3- Masukkan perwarna -make sure rancang berapa tingkat warna yg sesuai dgn ketigian kek anda, dan
     mulakan dengan warna paling gelap dari bawah


 4- Sebelum menyapukan cream berwarna, make sure, the whole cake are spread with a white cream, untuk memudahkan +menyamaratakan bentuk kek, process frosting mmg nmpak cam senang kalo kene dgn tekniknya(*1st layer color in action bebehhh)

 2nd layer colour, just gunakan lebihan warna yg gelap td  dgn crean putih, xo xperlu la sediakan 2,3 bekas crean yg dibancuh,,kang membazir pulak..
 yeeayyy ! patilan terkhir..off white, dan disamaratakan (*bukan senang nk sapu cream sebenarnye.)
i get heald from my adik also,,mase sekolah dia amik catering di sl teknik, and now she major in food science for her diploma.

hasil touch up terakhir saya yg buat ala2 kek tak siap, palit2 hahha..yeah my butter cake with butter cream !! *itu bukan pisau potong ikan yer...pisay potong pudding mummy i

i wanna make sure kek kawen i nnti bukan saje cantik tapi sedap .. KEK CANTIK+SEDAP its a good combo !

*hope fully cake kawen nnti my adik la yg buatkan!! i wish..i wish ..dah plan siap bagai, mmg nk buat homemade cake adn deco by her..hopefully next year date kawen kami tu , dia cuti sem laaa... wish sgt ! bukan apa, senang la nk realisasiakan taste deco style yg i most like !







#chill writing#



8 comments:

  1. chil.. sedap.. sedap.. nak jugak :)

    ReplyDelete
  2. NYUM2.....CANTIK KEK....MESTI SEDAP NI....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..butter cake je....boleh la.. hee~~

      Delete
  3. whoaaahh!!best best..kite pun plan nk kek cmni masa wedding

    ReplyDelete
  4. wahh...beshnye dear.pandainye kamu buat and deco.sgt cantik.first time taw pasal ombre cake.untungla ade family yg pandai buat cake.besh3.

    ReplyDelete
  5. Sha : insayalh kene improve lg .. my mom byk terima tempahan jugak, bab deco2 i always jd advisor, ye la suri rumah bukannye bukak internet cam kita org2 muda nih..so kasik my mon update heheh..

    ReplyDelete