Pages

Monday, November 5, 2012

DIY : Carnation Paper Flower


Salam..


Disebabkan banyakkkkkk benda yg nk di"DIY"kan untuk wedding nanti,maka, tidak boleh dilengah2kan, sbb benda ni sume kerja tangan yg memerlukan skill,masa,tenaga.. tgk tutorial cam mudah,tapi..bila bende kt tgn sendiri, boleh lunyai segala benda, nk buat bende2 DIY ni.memerlukan masa dan kesabaran, PRACTICE MAKES PERFECT.. 

Setelah sekian lama xmembut kerja"keras"tgn, dah asyik hadap tutorial je..now curi2 masa untuk mencuba,. So i choose untuk but bende2 simple hasil tatapan tutorial dan kajian gambar yg dilihat, TRY AN ERROR, kalo tahun depan baru nk buat, i jugak yg stress, so kene start awal, untuk mencari keserasian..ewaahhh..then baru apikasi kt mana part yg sesuai utk wedding nanti,

Part paling penting adalah untuk hantaran-i try to avoid using fresh flower sbb kene deco last minute ! xmau bercengkang mata last2 minute .. since i plan to make my own pelamin, kang sume ke laut,camno?..huhuu

kalo bleh dalam 2,3 bln sebelum wedding, dulang hantaran sudah di deco sbb cuti kawen boleh fokus pada menDIY pelamin, bilik pengantin, dan deco2 yg lain. sbb now dah start list down work flow yg mana kerja2 yang didahulukan dan dikemudiankan..

Ok..mari mulakan projek...yehuuuu...



CARNATION PAPER FLOWER 
from cupcake liner


jambakan bunga kertasku..huhuu..


barang yg diperlukan

gunting papercup liner tu, bung tgh2 and trim -rujuk gambar diatas

salah satu TIPS yg omputeh tak bagi dalam tutorial adalah ini !
patot la kertas i melorot, terkeluar..end up i find the solution
bengkokkan dawai,sangkut pada belahan yg telah digunting, gam rapat2
inilah try an error yg dipelajari.. :)

gamkan dan kepit rapat2 dawai tu, dan teruskan menggulung sampai habis, make sure taruk gam sekeling liner tu, kang terburai pulak.

atas ni adalah hasil2 experiment  dan nombor yg dilabel itu adalah bilangan helai papercup line yg digunakan, and i also play around by mixing the colour, and i wanna see how the effect..


reason i used blank(white) paper cup liner adalah, sy nk experiment dan buat process mewarna sendri dan kalo terjadi kes2 dimana warna paper cup yang saya mahu tiba2 tiada dalam stock di kedai (bila saya dah serius nk buat+pkai), at least i have another plan and action, coloring using tempera paste,spray or others. sbb papercup liner putih sgt senang jumpa. kalo ada rezeki insyallah, kalo tiada, harus planning.. itulah kuasa DIY.

Possibilities untuk cari warna2 yg sesuai dgn tema majlis untuk pepercup liner adalah tidak dijamin.


insyallah another experiment will upcoming soon. 


this is undone, togel..belum berbalut dgn floral tape



TRIAL TOTAL DAMAGE

paper cup liner (red) - RM2.00
paper cup liner (white) - RM2.00
Dawai rose no 28 - RM 1.00 (i prefer dawai lg keras kot..huhu)
floral tape- RM 1.20
other stationary - all ready have

papercup liner tolong jgn beli kt daiso sbb RM 5.00 you will get 2line (2 tingkat, i dunnow how to describe)..rugi and if you nk try2 or bila dah berkenan ..mane nak cari stock for the same colour? tu je reason, other wise, nk cuba saje2, tak kesah .. yg i beli tu ada 5,6 tingkat- beli kt kedai bakery.


Selamat mencuba !






#chill writing#



10 comments:

  1. Replies
    1. orcixara : masih kne kemaskan lg tu..heee

      Delete
  2. cantknye.. tengok pun dah susah hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. khadijah : tu la i testing2 dlu...hehehh

      Delete
  3. no 5 cantik chill.. nnti try ngan kaler lak eh.. mesti lagi meletup..

    ReplyDelete
  4. shizan : a'ah in progress..jgn la meletup!! kang hancus..hahhahah

    ReplyDelete
  5. sangat cantik okey!! comell kot even pakai paper cup liner..:)) nak ikot belajar buat lah! :D tQ dear sharing dis info!

    ReplyDelete
    Replies
    1. izah : sila..silaa...marilah mencuba!

      Delete
  6. siyes...terbaekla dear.u sangat rajin.thanx for sharing.boleh try pasni.kte pnah try using crepe paper je. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sha : cube2..silakan..actually nk hasilkan bunga kene cube gak with any kind of material .. marilah men'DIY" pergh..semagat ku kemain lg...hahaha

      Delete